Allt du behöver veta om LED-lampor


LED-lampor är idag ett riktigt bra val då du ska köpa nya lampor för hemmet. Dessa är energieffektiva, miljövänliga, har lång livslängd samt att de inte blir varma. Du kan hitta led lampor billigt online här. Om det är så att du funderar lite på detta med vad för styrka du ska ha, eller vill veta vad lumen är så ska vi försöka förklara detta för dig i texten nedan.

Vad är skillnaden mellan led och andra typer av lampor?

LED står för light emitting diodes, eller lysdiodlampa på svenska. LED har ingen glödtråd som vanliga glödlampor har.

En annan skillnad är att LED-lampor, de ger ifrån sig extremt lite värme och det gör risker med brand eller att bränna sig på den minskar en hel del.

LED-lampor är förvisso dyrare än vad de gamla glödlamporna var. Men de gamla glödlamporna är ju numera förbjudna. Sedan så sparar man in på att köpa LED-lampor, i längden, eftersom de drar cirka 80 procent mindre el.

En annan stor skillnad är livslängden. En LED lampa sägs hålla 30–40 gånger längre än en glödlampa.

En modern LED lampa, den lyser i runt 30 000 timmar. Om lampan är på hela tiden, så innebär det att den kommer att lysa i tre år!

Man brukar dela upp LED lampor i rundstrålande traditionella led-lampor och led-filamentlampor. De traditionella har så att dioderna sitter på ett platt kretskort. Dock ge de en sämre ljusspridning. Då är det bättre med led-filamentlampor, då de har sina lysdioder på vertikala så kallade filamenttrådar. Det gör att ljuset sprider sig bättre.

Vad är Kelvin? 

När LED först dök upp så var det inte den roligaste lampan. Det eftersom de få bara hade ljusa och kalla vita färger. Men tack och lov har det ändrats så att det idag finns LED lampor i flera olika färger och temperaturer. Det finns varma, neutrala och kalla färger. Kelvin (K) är måttet för färgtemperaturen. Ju högre färgtemperatur, desto kallare ljus.

  • Ett varmt vitt ljus har en färgtemperatur på mellan 2700–3000 K
  • Ett neutralt vitt ljus har mellan 3500–4500 K
  • Ett kallt vitt ljus har mellan 4500–10000 K

Vad är lumen?

Lumen (lm) är helt enkelt en beskrivning på hur mycket ljus lampan producerar. Ju högre lumen det är, desto mer ljus blir det. Förr så tittade man ju alltid på watt när man skulle köpa lampa. Watt var effekten på lampan i sig. Men nu bör man kolla lumen. Om du är van vid Watt så är det bra att lära dig vad det ungefär motsvarar i lumen.

  • 15W: 136 lm
  • 25W: 249 lm
  • 40W: 470 lm
  • 60W: 806 lm
  • 75W: 1055 lm
  • 100W: 1521 lm

Vad är färgåtergivning och Ra?

Färgåtergivning, det handlar om hur bra en ljuskälla kan återge färger. När det gäller Ra, så har den ett värde från 0 till 100, där 100 motsvarar dagsljus. Idag är det krav på att alla LED lampor för belysning hemma ska ha en färgåtergivning Ra 80 eller bättre.